Monday, 3 August 2015

4 Sebab Anak Menangis

Lega sekejap bila dua hero ni dah tido. Sebelum tido tadi kehairanan betul bila dua-dua wawawa....rupanya mengantuk nak tido itu yang meragam lain macam.

Anak kalau tiba-tiba meragam biasa mesti ada sebab,

1. Mengantuk --- > bila mengantuk, tapi tak mahu tidur, mula mood jadi tak baik.Tenaga dah kurang nak main pun tak larat, tapi lawan mata,itu yang boleh tiba-tiba mengamuk.

2. Lapar----> kelaparan, orang tua pun kalau lapar boleh cepat naik angin, ini pula budak-budak, jadual makan kena jaga, pastikan anak makan ikut waktu kebiasaan mereka.

3. Tukar lampin----> lampin yang dah basah, buat anak rasa tak selesa, menangis atau menjerit adalah usaha anak untuk bagitahu lampin perlu ditukar.

4. Mainan yang  Membosankan------> anak 6 bulan ke atas biasanya dah pandai pilih mainan, mainan yang sama lama kelamaan tak menarik minat anak untuk bermain. Tukar mainan baru ikut kesesuaian umur.

No comments:

Post a Comment

SUPPORT

Follow by Email

Contact Form

Name

Email *

Message *

Penafian (Disclaimer)
mamalinablog.com adalah perkongsian mengenai kekeluargaan, kesihatan, pendapat dan pengalaman penulis sahaja. Sebarang info yang berkaitan dengan isu perubatan dan melibatkan undang-undang adalah dibawah tanggungjawab anda sebagai pengguna. Dapatkan nasihat dari pihak bertauliah sebelum mengamalkan sebarang info terutama kesihatan sebagai langkah berjaga-jaga dan keselamatan.