Fikir-fikir semasa sarapan

By mamalinablog - April 03, 2014

Baru sahaja menghabiskan semangkuk cekodok ikan bilis. Hari ni bersarapan lewat. Mulanya terfikir nak bawa si debab arif makan roti telur kat mamak. Tapi si peneman tidur semula lepas hantar abang ali ke pasti, pagi tadi.

Cancel, perut dah lapar bancuh tepung, siaplah cekodok ikan bilis. 

Masa makan sorang -sorang, berteman secawan teh tarik, minda berfikir....  kerja rumah yang perlu disiapkan. Kain baju masih dalam mesin,  pinggan cuma ada 3,5 biji nak cuci. Lantai belum bersapu....kucing tak tahu apa cerita kat porch.

Terfikir terdetik dalam hati.... Aku tugas cuma seorang 'mama' yang bertugas mentadbir keluarga, bersihkan rumah,, Anak -Anak,, memasak... Kadang kala rasa tak mampu buat dengan sempurna. 

Berfikir  bagaimana seorang pemimpin menunaikan tugasan mereka....terbayang  wajah tuan guru Nik Aziz pernah mengalirkan air mata, ketika bertugas. Pernah melihat gambar Datuk Seri Najib sugul berdepan masalah negara. Terfikir lagi bagaimana mereka ini dapat menunaikan tugasan masing-masing dalam keadaan dikelilingi jutaan insan yang memerlukan perhatian.  Iaitu rakyat.

Jika mentadbir satu keluarga sudah merasakan beratnya tanggungjawab.  Bayangkan jika kita diberi lebih banyak tugasan yang perlu diselesaikan.  Jika kita gagal mentadbir keluarga, bayangkan kegagalan kita mentadbir selain daripadanya.

Insaf... Harapan semoga ada peluang untuk diri ini menunaikan tanggungjawab kepada mereka yang berhak dengan sebaik-baiknya, semoga dipertimbangan Allah azzawajalla nanti, mendapat keputusan yang baik di sana bagi menerusi kehidupan yang abadi.

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments