Tindakan perlu dilakukan bila bayi tercekik/tersedak

By mamalinablog - July 04, 2013


Apa yang membuat bayi tercekik/tersedak?

Apabila bayi tertidur ketika menghisap botol susu, susu akan terus mengalir dan membuakan bayi boleh tersedak / tercekik kerana susu itu akan mengalir ke dalam saluran pernafasan.


Tips untuk mengelakkan bayi tersedak

1. Elakkan amalan meletakkan bantal untuk menyokong botol tidak begitu baik kerana ia boleh meningkatkan risiko kejadian yang tidak diingini.

2. Apabila bayi tercekik walaupun sedikit, ia berpotensi menyebabkan radang paru-paru itu. Sesetengah bayi akan muntah selepas minum susu, 

jika ini berlaku dengan cepat mengambil bayi dan pastikan sendawa bayi setiap kali selepas minum susu.

3. Cara terbaik untuk mengelakkan tercekik atau tersedak susu bayi adalah dengan memberi susu ibu. Ini adalah kerana susu ibu hanya akan keluar apabila yang menghisap. 

Jadi, jika bayi tidur sambil menyusu, susu tidak akan keluar dan cara ini mengurangkan risiko.

4. Pastikan kedudukan kepala bayi adalah lebih tinggi daripada dada dan perutnya. Jika bayi menyusu botol, botol perlu diletakkan dalam keadaan tidak lebih daripada 45-60 darjah kedudukan supaya susu tidak tersekat pada tekak dan menyebabkan bayi lemas.

5. Sila pastikan bahawa lubang puting tidak terlalu besar untuk mengelakkan udara masuk ke dalam perut bayi dan ketika menyusukan anak, pastikan puting benar-benar berada di dalam mulut bayi.

6. Elakkan meletakkan bayi di atas lantai/berbaring ketika makan
Ia bukan sahaja bayi yang berisiko tercekik, kanak-kanak berumur 3 tahun ke atas juga boleh mengalami sesak nafas disebabkan oleh makanan yang tercekik seperti kacang atau gula-gula. 

Ini kerana mereka biasanya bermain semasa makan dan boleh menyebabkan makanan masuk ke dalam saluran pernafasan kemudian ke paru-paru.Apa yang perlu dilakukan apabila bayi tercekik?


1. Pegang bayi anda supaya dia berbaring telungkup ke bawah di sepanjang lengan anda dengan kepalanya lebih rendah daripada badan dan belakang dan kepala disokong.


Tepuk sehingga lima pukulan di bahagian belakang bayi.

  1. Lihat dalam mulut bayi dan keluarkan apa-apa halangan yang jelas. Jangan gunakan dua jari anda untuk mengorek dalam mulutnya - ini boleh menolak halangan lebih jauh ke dalam kerongkong.
  2. Jika bayi anda masih tidak dapat bernafas, pusing dia ke belakang dan tepuk lagi sehingga lima kali di bahagian belakang.
  3. Menggunakan dua jari untuk menolak ke dalam dan ke atas (ke arah kepalanya) di bahagian dada bayi, dengan lebar dua jari di bawah garis puting bayi.

  4. Jika objek tidak keluar, Cuba lagi untuk mengeluarkan objek dengan cara pertama.Jangan secara terus menepuk.
  5. Lihat dalam  mulut bayi selepas setiap tepukan dan keluarkan halangan tersebut.

* Ingatlah lebih baik mencegah sebelum merawat. berhati-hati semasa memberi bayi susu dan jangan tinggalkan bayi bersendirian ketika menyusu. 

  • Share:

You Might Also Like

1 Comments