Usaha Rawatan Arif 1 ~ Ubat Phenobarbital

By mamalinablog - June 30, 2013


Dah 2 hari Arif makan ubat yang hospital bagi, phenobarbital ubat untuk sawan. 

Masa di hospital bila nurse masukan ubat pada Arif saya mula susah hati, bukan apa, baby sekecik tu dah kena makan ubat.

Saya tanya Doktor, apa kesan ubat ni pada Arif, doktor cuma cakap mengantuk. 

Tapi saya tahu, setiap ubat moden, 'side effect' nya bukan setakat mengantuk, mesti ada lagi.

Jadi saya gugel kesannya memang menakutkan, agaknya sampai bila Arif boleh tanggung?

Bimbang nak rawat penyakit, dalam masa sama dapat penyakit lain. Menitik lagi air mata memikirkan...

Kesan phenobarbital

Sistem saraf
Mengantuk, ubat pelali, lesu, sifat tidur, kemerosotan ingatan, penurunan prestasi perceptuomotor, dan kemerosotan tugas-tugas yang memerlukan prestasi yang berterusan telah dilaporkan kerap. Rangsangan paradoks dan cepat marah, masalah tingkah laku, kognitif terjejas, tics, dyskinesias, nystagmus seli berkala, krisis oculogyric, reaksi dystonic, dan ataxia juga telah dilaporkan.
Pernafasan
Kesan sampingan pernafasan termasuk mengancam nyawa kemurungan pernafasan telah dilaporkan, terutamanya semasa mabuk akut.
Lain-lain
Kesan sampingan yang lain daripada phenobarbital termasuk pergantungan fizikal dan psikologi. Gejala mungkin berlaku jika terapi phenobarbital dihentikan tiba-tiba. Satu peningkatan kekerapan serangan juga boleh berlaku jika terapi phenobarbital tiba-tiba dihentikan. Contractures Dupuytren ini juga telah dilaporkan.
Gejala mungkin termasuk berpeluh, insomnia, halusinasi, dan darah tinggi.
Muskuloskeletal
Kesan-kesan sampingan termasuk otot distrofi bersimpati refleks daripada kaki atas, "sindrom bahu-tangan", dan lain-lain sakit otot dan sendi telah dilaporkan dalam sebanyak 5% daripada pesakit yang dirawat dengan phenobarbital. Myopathy dalam persatuan dengan anticonvulsant osteomalacia juga telah dilaporkan.
Hipersensitiviti
Kesan-kesan sampingan termasuk hipersensitiviti ruam umum, demam dan derangements hati telah dilaporkan kerap. Nefritis juga telah dilaporkan akibat daripada hipersensitiviti kepada phenobarbital. Satu kes sindrom hipersensitiviti anticonvulsant maut telah dilaporkan dalam bayi.
Hati
Kesan-kesan sampingan termasuk ujian hati tinggi fungsi hati, hepatitis, cholestasis, dan kegagalan hepatik fulminant telah dilaporkan. Ketinggian enzim ringan adalah perkara biasa dan sering mewakili induksi enzim dan tidak hati patologi.
Kesan hati yang lebih serius sering dilaporkan dalam persatuan dengan reaksi hipersensitiviti.
Dermatologi
Kesan sampingan dermatologi termasuk necrolysis toksik epidermis, Vulgaris pemphigus, photosensitivity, ruam acneiform, dan Purpura telah dilaporkan.
Gastrointestinal
Kesan sampingan gastrousus termasuk kes esophagitis telah dilaporkan.
Hematologic
Kesan-kesan sampingan termasuk Hematologic macrocytosis dan lebih jarang lagi, anemia megaloblastic telah dilaporkan.
Endokrin
Kesan sampingan endokrin termasuk perubahan dalam metabolisme vitamin D telah dilaporkan dalam pesakit yang mengambil phenobarbital dan lain-lain anticonvulsants. Hypocalcemia osteomalacia dan juga telah dilaporkan.
Metabolik
Kesan sampingan metabolik termasuk peningkatan dalam metabolisme hepatik tiroksin (T4) dan triiodothyronine (T3) telah dilaporkan.
Oncologic
Kesan sampingan Oncologic termasuk kekerapan peningkatan keganasan (terutamanya ketumbuhan otak, kanser paru-paru dan kanser hati) telah dilaporkan. Walau bagaimanapun, penyelidik lain tidak menemui kaitan dengan keganasan.
Genitourinary
Kesan sampingan genitourinary termasuk penyakit Peyronie telah dilaporkan
  • Share:

You Might Also Like

0 Comments