Sunday, 26 May 2013

Makanan yang boleh semasa berpantang

Sumber ni saya ambil dari leaflet Nona Roguy, sebab saya memang pengguna jamu lepas bersalin Nona Roguy, tapi sekarang tak boleh nak makan jamu, sebab baby ada jaundis. Bila baby dah sihat 'confirm' saya akan makan juga jamu.


Pemakanan Seimbang Semasa Pantang Bersalin.

1. Nasi Panas sederhana lembut,bubur nasi,sphagetti,pasta dan makaroni.

2. Sayur-sayuran yang disyorkan bawang putih,bawang merah,bawang besar,halia,lengkuas,daun dan bunga kunyit,ulaman lemuni,pegaga,pudina,kari,brokoli,lobak,sawi dan serai.

3. Ikan segar, ikan merah,tenggiri,haruan,jenahak,selar kuning,kerisi,kurau,kerapu,siakap,kod,bawal puith,senangin.

4. Bijiran, gandum,oats,emping jangung/cornflakes,bran, muesli, beras merah,beras perang, kismis kuning dan hitam,kekacang soya (tauhu,tempe dan tofu), badam,walnut,makadamia,gajus dan bijan,roti putih,wholmeal,wholegrains,roti canai, capati,tosei,roti puri dan kari.

5. Buah-buahan, epal merah,oren manis, limau manis,kurma, kurma merah,buah zaitun,buah tin,delima,pir,pic,aprikot,strawberi,anggur,jus epal,ribena, sirap.

6. Minuman, susu,susu soya,horlicks, milo

7. Pemanis, madu asli,gula merah,gula perang,raw sugar

8. Makan vitamin yang diberi oleh hospital.

klik: Menu semasa pantang bersalin


No comments:

Post a Comment

SUPPORT

Follow by Email

Contact Form

Name

Email *

Message *

Penafian (Disclaimer)
mamalinablog.com adalah perkongsian mengenai kekeluargaan, kesihatan, pendapat dan pengalaman penulis sahaja. Sebarang info yang berkaitan dengan isu perubatan dan melibatkan undang-undang adalah dibawah tanggungjawab anda sebagai pengguna. Dapatkan nasihat dari pihak bertauliah sebelum mengamalkan sebarang info terutama kesihatan sebagai langkah berjaga-jaga dan keselamatan.